This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Nathalia ja viinit

Ravintola Rafael`s:in viinilistalta poimintoja. Aliwen Reserva Sauvignon Blanc on rafaelsin talonviini. Viini on Chileläinen, Kuiva, keskitäyteläinen, raikkaan hapokas, sitrusta. Viini sopi mainiosti useille ruuille, esim kalaruuille.  Talon punaviininä oli Aliwen Reserva Cabernet Sauvignon Syrah. Viini on chileläinen, Keskitäyteläinen, hedelmäinen, pehmeä ja voimallinen. Tämä viini sopi myös mainiosti monille eri liha ruuille.

Olemme koulussa maistelleet erilaisia viinejä ja vertailleet niitä toisiin. Sauvignon Blanc rypälelajike on kotoisin Ranskasta, mutta nykysin sitä chilen lisäksi tuotetaan paljon Uudessa-Seelannissa. Cabernet Sauvignon rypälelajike on kotoisin Ranskasta ja nykyisin sitä viljellään Chilen lisäksi lähestulkoon ympäri maailmaa.

Koulussa olemme tutustuneet eri rypäleisiin. Teimme tehtäviä eri rypälelajikkeista ja  maistelimme viinejä ja vertailimme toisiin. Tutustuimme koulussa Italian erialueiden viineihin, miten eri alueiden ilmasto, maaperä, ruokakulttuuri vaikuttaa alueiden viineihin. Kaikista Italian maakunnista Piemontessa on eniten laatuluokiteltuja viinejä, se on laatuviinien johtava jätti.

Viineillä on erilaisia laatuluokituksia kuten,  DOC (Denominazione di Origine Controllata), IGT (Indicazione Geografica Tipica), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

DOC- merkintää korkeampi laatuluokka DOCG. Lainsäädäntö määrittää alueittain kriteerit, joiden perusteella viini voidaan luokitella DOC-viiniksi. Tuotantomääräyksissä mainitaan kunkin viinin viljelyalueet ja valmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet ja niiden ominaisuudet sekä vähimmäiskypsytysaika. Lisäksi käytössä ovat ns. yläluokat, kuten classico tai superiore. DOCG- viineille asetetaan tiukemmat vaatimukset kuin DOC- viineille, merkittävimmät erot ovat tuotannon määrän rajoituksissa ja tarkemmissa laboratorioanalyyseissä.

Samppanja on kuohuviiniä. Ranskasta Champagne viinialueelta. Samppanjan rypäleet ovat Pinot noir, Pinot meuniere ja Chardonnay. Shampanjoissa on erilaisia merkintöjä kuten Blanc de Blancs, joka tarkoittaa että Shamppanja on tehty pelkästään Chardonnay: sta. Toisin kuin Blanc de noirs tarkoittaa että Shamppanja on tehty vain tummista rypäleistä. Grand Cru merkinnällä tarkoitetaan että viini on tehty korkeimman laatuluokituksen saanneiden tarhojen rypäleistä.

Italian erialueiden viineistä ja laatuluokituksista

Tehtävä, jossa tutustuimme erilaisiin viinilistoihin ja harjoittelimme itse tekemään viinilistan

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username