This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Lauri ja punaviinit

                              Punaviinit

Valmistus

Ensiksi rypäleet erotellaan, murskataan ja laitetaan käymään. Käymisen jälkeen viini sakataan ja sen annetaan levätä, jonka jälkeen se pullotetaan.

Rypälelajikkeet

Cabernet Sauvignon on intensiivinen ja mustaherukkainen, tumma rypäle, joka kasvaa Bordeaux’n, Etelä-Ranskan, Italian ja Espanjan ilmastossa.

Merlot on mehumainen ja hedelmäinen rypäle jossa on vähemmän tanniinin karvautta kuin Cabernet Sauvignonissa. Merlot kasvaa Bordeaux’ssa. Bordeaux’n Pomerolin seudulta kotoisin oleva Chateaux Pétrus ja Chateau le Pin ovat maailman kalleimmat viinit.

Pinot Noir on rakenteeltaan parhaillaan viettelevän silkkinen ja kehnoimmillaan raskasta ja hillomaista tai mitäänsanomattoman ohutta. Nuoressa pinot noirissa on makeaa kesäisen hedelmän tuoksua ja makua. Sen alkukoti on burgundissa.

Syrah/Shiraz on valmistettu Syrah/Shiraz rypäleistä. Kuuluisimmillaan rypäle on Ranskan Rhónen laaksossa ja Australiassa ja on epätavallista, että maat ovat tasoissa laadun suhteen. Ranskalainen syrah on savuisempaa, yrttisempää ja karheampaa, Australian shiraz on pehmeämpää, suklaisempaa ja joskus nahkaan vivahtavaa.

Grenache on maailman laajimmin istutettu punainen rypäle. Suurin osa istutuksista on Espanjassa ja Etelä-Ranskassa, missä siitä tehdään makeita ja pippurisia viinejä. Grenachea käytetään useimmiten sekoituksiin. Grenache on oikeastaan espanjalainen rypäle, jonka alkuperäinen nimi on Garnacha Tinta.

Tempranillo, Espanjan jokapaikanhöylä, tuottaa satoa maan joka kolkassa ja siitä tuotetaan kaikenlaisia viinejä. Sen maku on hyvä, mutta ei aina niin helposti tunnistettavissa kuin Cabernet Sauvingnonin tai Pinot Noirin. Tempranillon huomiota herättävin piirre on mojova mäjäys mansikkaista hedelmää, mutta muhkeimmissa ja raskastekoisimmissa viineissä maku tahtoo kallistua vaniljalla ja tammella kuorrutettuun luumuun.

Esimerkkejä

Chileläinen merlot: Cono Sur Tocornal Cabernet sauvignon, mehevä ja hilloinen, 25,90e (pänikkä)

Pinot Noir: Rosenberg Pinot Noir, marjaisa ja raikas, 19,90e

 Cabernet sauvignon: Nativa terra reserve Cabernet sauvignon, mehevä ja hilloinen, 9,49e

Australian Shiraz: Hardys Stamp of Australia Shiraz cabernet sauvignon, mehevä ja hilloinen, 8,58e

Italialainen yrttinen punaviini: Cantine salvatore rutilia, vivahteikas ja kehittynyt, 19,83e

Italian chianti: Vernaiolo Chianti, vivahteikas ja kehittynyt, 11,59e

Ranskalainen klassikko: Chateau montus XL, roteva ja voimakas, 96,80e

(Forsblom ym. 2013)

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username